Cara-cara mencegah jerawat

12:05 PG

Eh, nape plak Miss D'ya tetiba rajien hari ni nak bagi tips ni? Ehehehe..Salah ke? Sharing is caring kan? Is'it right..?? Anyway, hari yg paling berbahagia ini..Miss D'ya ingin kongsikan tips cara-cara mencegah jerawat! Apa itu jerawat? Ikan JELAWAT ke..??








Peh, dapat mkn ikan ni kan bes! Eh, ape Miss D'ya merepek ni.? Lari dari topik asal! Opps! Sory dear..Nak tahu ke jerawat tuh ape? Ala, bnde yg merah2 yang selalu menempek kat muka korang tuh la..Ala..Tak tahu lagi sila lihat pic di bwah...Hahahah..





Nampak x bende2 yang warna merah ats dahi tuh? Tuh la jerawat..Masalah ni la paling x disukai n snang dikatakan perempuan mmg 'ANTI' dengan adanya jerawat yang boleh menghodohkan muka dorang..Sudah menjadi satu fenomena, perempuan dan kecantikan adalah satu elemen tak dapat dipisahkan..Yela, baru je timbul satu jerawat kat muka pmpuan, mula la kecoh satu dunia! Hehe, contonhye Miss D'ya la..Hahaha..Eh, bnyak nye celoteh aku nie..Okay, yup lihat cara2 nak mencegah si jerawat ni tumbuh ... 




(1) U all perlu lah cuci muka dua kali sehari..Pakai la pencuci muka yang bersesuaian..Kalau muka berjerawat, perlulah cuci n jangan sesekali tangguh nak cuci muka..Karang bertimbun pulak jerawat tumbuh..Before that, all perlu memilih pencuci yang agak2 sesuai untuk kulit anda..






(2) One more thing ialah, jgn sesekali picit jerawat yg baru tmbuh! Ish, tak sakit ke? No,no,no...Haipp! Biase tgn die ni! Memang nak kena babap! Kalau nak rasa muka anda makin hodoh sila lah picit k! (perhatian! sila jgn ikut tips ini..hahahaha..)





(3) Lagi satu ialah elakkan rambut anda terkena pada wajah anda.? Ha? kenapa? yela..Lebih2 lagi pada sesiapa yang rambut berminyak ke? X boleh taw! Nie pantang nenek moyang u allz kene ikut! Hahah...Kalau kuar gi jenjalan bagos la kalau korang bawak kertas minyak .Nak lap muke bminyak tuh..Kalau Miss D'ya, Miss selalu guna jenama Clean & Clear..




(3) Ada gak sesetengah makanan yang boleh myebabkan jerawat? Likes coklat..Entah la ea..Miss D'ya x berapa nak pasti la..Ada yang kata coklat takde kaitan ngn jerawat pon! Eissh..Penink betol! Mana satu betol entah..!!

 



(4) Untuk mengelakkan jerawat makin merebak, u alls jgn la tambahkan lagi dgn pakai make-up tebal2..Adoiyai..Memang cari pasal la..Tgok! Kan muka dah hodoh..Kalau boleh elakkan la ia..Pakai simple2 suda kalau x pegi majlis besar-besaran la...Kdg2 make-up boleh buat muka kita berminyak taw!! Ingat!




(5) Kalau jerawat tuh dah parah giler babi, snang2 jumpe doktor terus! Mintak ubat khas untuk jerawat! Kan senang! Jumpe la doktor pakar kulit ke? Sebab dorang lagi mahir bab2 ni...Hehe..But jgn plak tak pakai! Mmg cari nahas la...





Okay, kesimpulannya banyak lagi tips2 yang u alls boleh pratikkan..Guna petua nenek moyang korang ke? Kalau balik kampung, cepat2 la jumpe nenek ea..Mintak tips n petua lama cara nak mencegah jerawat..Haha..Hope entri kali ini membantu anda..! Happy readings n Selamat Mencuba!!  






Photobucket

You Might Also Like

2 marshmallow komen