Jom jimat make-up!

11:42 PTG




Asalamualaikum and selamat kembali kepada readers setia Miss D'ya Marshmello..Eceh2...Dah lame kan D'ya tak post entry..Huhu..Anyway, kali ni D'ya akn try post entry even busy sekalipon..Yang pnting korang jgn lupe miss nak bace post yang tbaru dalam blog ni taw..hehehe.. 



Berbalik pada topic kita pada hari ini ialah tentang cara-cara nak jimat make-up..Okay, post ni khas untuk wanita2 sahaja ea.. Kalau laki nak bace gak post ni, sila tutup mata keyh..Or boleh gak kan share untuk gf masing2..Haha..



Setiap bulan pasti ramai wanita yang mengeluh kerana alatan make-up habis! Oh tidakk...Tiba masa untuk membeli yang baru..Aduh! Duit pula tidak cukup..Macam mane ni? Bagaimana korang nak selesaikan masalah kali ini? Okay guys, dalam post kali ini, Miss D'ya akan share dgn u allz semua cara-cara nak jimat make-up..Pasti ada cara untuk tampil jelita walaupun berjimat..Siapa kata untuk cantik hanya perlukan yang mahal? Betul tak? Jom lihat tips=tips berguna untuk tatapan anda semua.. =)


 Cuba periksa meja solek kamu sekarang! Pasti ada lipstik lama dah tinggal separuh dan kamu tidak mahu pakai lagi..Opps! Jangan buang lipstik itu kerana dengannya,kamu boleh berjimat..Cara paling mudah, ambil kotak pil (pilibox) yang boleh didapati di kedai berhampiran..Cuba korek lipstik yang dah tinggal separuh tuh and masukkan ia ke dalam kotak pil tsebut..Jadikan ia sebagai palet lipstik kamu sndri..Cara untuk menggunakannya,sapukan dgn berus lipstik terus ke bibir kamu..Mudah kan?


 Tahukah kamu lipstik juga boleh digunakan sebagai pemerah pipi yang cantik? Ketika waktu korang terdesak, Miss D'ya percaya pasti rmai yang melakukannya..Pilihkan warna lipstik yang cerah dan lembut untuk diaplikasikan sebagai pemerah pipi..Selesai menyapu bedak asas, calitkan sedikit lipstik ke pipi kamu dan ratakan dgn span atau jari pd bhagian tulang pipi..Kesannya sama sajer sperti pmerah pipi..Pastu korang sudahi ia dgn sapuan bedak padat! Pasti meletup youu! hehe..


 Korang tidak perlu mghabiskan wang dengan membeli shimmering highlight untuk pipi dan bhagian mata secara berasingan....Hanya satu highlighter sahaja saje boleh digunakan pada kdua2 bhagian trsebut..Nah, kan jimat duit?



 Jika sapuan maskara kamu tidak lancar dan berketul-ketul, u allz jgn sngkakan ia sudah habis..Kdg kala ia beku ataupun terkumpul scara padat di bhagian dalam..Cara paling senang untuk membantu kamu dlm myelesaikan masalah ini ialah lalukan maskara di bawah air panas selama beberapa minit..Ia bertujuan untuk mencairkan kembali maskara yang beku di dalamnya..Kesannya, sapuan maskara korang pasti lancar dan hebat!!


 Pasti kamu pernah mggunakan gel bulu kening..Jika kamu tidak lagi menggunakannya, apa kata kamu gunakan ia sebagai gel rambut..hebat kan.??


 Tentu berus pembayang mata kamu sering hilang dan tersalah letak di mana selepas menggunakannya..Ataupun ia berkerak dgn plbagai campuran warna pembayang mata..Jika kamu tiada masa mmbersihkannya ataupun tiada wang utk membeli yg baru, putik kapas juga boleh digunakan untuk myapu pmbayang mata..Namun korang pcaya atau tidak, rmai yang gemar gunakan jari untuk myapu pmbayang mata..


 Vaseline atau minyak zaitun sangat bagus untuk menanggalkan solekan mata anda..Tak percaya..Cubalah sendiri..hehehe


 Arghh! Bekas pembayang mata dan pemerah pipi jatuh serta pecah!Jika kamu melalui situasi ini,, tarik nafas, tenang dan jgn menangis okay! Nanti tak pepasal jatuh publisiti..hehe..Cara paling mudah ialah korang ambil saki baki pembayang mata dan pmerah pipi yg masih ada dan masukkanya ke dalam kotak pil..Gunakan ia sperti pmbayang mata atau pmerah pipi bedak.Hah? kan selesai masalah..


 Pernah dengar tak pnggaris kening dan pggaris mata 2 dalam 1..?? Jika tidak prnah, inilah masanya untuk kamu cuba..Kini tdak perlu lagi membeli kedua-dua brangan itu scara berasingan krana kamu boleh mggunakan sebatang shaja untuk kdua-dua bahagian..Menakjubkan?


 Sikat kening btujuan untuk merapikan bulu-bulu kening yang berselerak..Kini kamu tidak perlu lagi membelinya kerana maskara lama boleh digunakan sebagai sikat kening. Caranya ialah basuh dahulu berus maskara itu shingga ia benar2 bersih dari sebarang cela dan kesan maskara..And then kamu keringkan dgn lembut dan sterusnya bolehlh digunakan sebagai sikat kening kamu..



Mudah sahaja kan? Dengan adanya tipsini, harap2 ia membantu u allz dalam solekan..Walau bagaimanapun pesanan Miss D'ya jgn sesekali mggunakan alat solekan yang telah luput pggunaannya..Okay guys, bimbang mjejaskan wajah u all..Okay, pas da baca ape lagi..Sila komenn utk memberi pdapat u allz. .. =) Smoga tips ini memberi manfaat.. 


* Picit like kalau x nak kena cirit birit..ahahaha..joke2..






Photobucket

You Might Also Like

3 marshmallow komen