Jumaat, 18 Februari 2011

Memasang shoutbox tersembunyi..




Hello pembaca setia Miss D'ya Marshmello.....Thanks guys sudi melawat blog ini..Today i would like to teach you about.....!!!!!!! (chewah! macam cikgu disiplin,eh silap!) Okay, tutorial ini amat berguna di maan korang boleh berinteraksi secara lngsung atau tdak lngsung sesama bloggers..Selain ia meningkatkan traffik sesuatu blog..Jom ikut lngkah2 nya :-






(1) Bukak blogger>Klik Design>Add gadget






(2) Copy paste code di bawah ini and paste kat HTML/javascript





<style type="text/css">#gb{position:fixed;top:50px;z-index:+1000;}* html #gb{position:relative;}.gbtab{height:100px;width:30px;float:left;cursor:pointer;background:url('http://i219.photobucket.com/albums/cc282/garam63/SHOUT.png') no-repeat;}.gbcontent{float:left;border:2px solid #A5BD51;background:#F5F5F5;padding:10px;}</style><script type="text/javascript">function showHideGB(){var gb = document.getElementById("gb");var w = gb.offsetWidth;gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);gb.opened = !gb.opened;}function moveGB(x0, xf){var gb = document.getElementById("gb");var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;var dir = xf>x0 ? 1 : -1;var x = x0 + dx * dir;gb.style.right = x.toString() + "px";if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}}</script><div id="gb"><div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div><div class="gbcontent">
Letakkan kod ShoutBox anda disini
<div style="text-align:right"><a href="http://teknikbuatblog.blogspot.com/2010/04/shoutbox-adalah-suatu-widget-yang.html"><font size="1"">get this </font></a><a href="javascript:showHideGB()">[close]</a></div></div></div><script type="text/javascript">var gb = document.getElementById("gb");gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";</script></div></div>







(3) Last sekali u allz boleh adjust tinggi 50px dgn kadar yang sesuai dan gantikan perkataan bewarna merah dgn kod shoutbox anda okay..Bahagian teks hijau boleh tukar dgn imej lain..Cari la kat photobucket ke? Tak kesah la okay.. Kalau x paham komen k.. Thanks! Selamat mencuba.!








 Please picit like okay kalau anda syg saya.. =) hahahaha





Photobucket

11 komen bernas:

SweetSyaza berkata...

wow tips n info yg berguna....
thanx fede sharing

Miss D'ya berkata...

thanks! keep readings and thanks for comment.. =)

Tanpa Nama berkata...

tq hepyy,reading...actualy saya nie bru nak bjinak2x dgn blogg..so blog saya...sangat tidak cute mcm blog awak..boleh tunjuk ajar..

D'ya Marshmello berkata...

@Tanpa Nama

insyaAllah d'ya akan cuba membantu setakat mana yang termampu okay

adeq mwseven berkata...

Tak faham lha

D'ya Marshmello berkata...

@adeq mwseven

apa yg tak paham syg?

aman comel~~ berkata...

kod shoutbox sendiri tu nk buat sendiri ke mcm mane??~~

D'ya Marshmello berkata...

@aman comel~~

awak kena daftar dulu shoutbox tu..pergi ke shoutmix.com.isi apa yang patut dan copy codenya dan paste dekat bahagian yang berkenaan.

qurratun berkata...

dea jadik besar sangat n x bleh simpan..bile sinpam dea keluaq balik

Nur Fatimah Isa berkata...

Kalau guna cbox same jugak lah eh?

Afieda Firdan berkata...

tengkiu ~,~

 

Designed by D'ya Marshmello

Lesen Creative Commons
karya ini dilesen dibawah satu Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.