Tutorial cara pasang iklan Nuffnang dalam post entry

11:32 PTG

Asalamualaikum guys..Eceh, hari ini cikgu nak ajar topik ape eh??? Chewah!!!! Rasa excited pulak nak mengajar orang.. haha..Blog sendiri pon kelam kabut..Setelah bebrapa bulan aku mnjadi bloggers,, byk la bende baru Miss D'ya baru belajar....Antaranya cara2 letak iklan Nuffnang dan sebagainya..Hari ni ade request dari membe D'ya, Meor Hafifi...Dia bertanyakan cara2 nak letak iklan Nuffnang dalam entry..U see that...!!




Nampak tak? Kalau x nmpak klik la pada gmbar tuh..Eceh , saje an nak menunjuk2..Haha.... Tak sangka la dapat request..hahaha..By the way,,, tanpa banyak songeh jom lihat cara-cara nak letak iklan Nuffnang dalam post..



(1) Mula-mula pegi Dasboard>Edit HTML>tick kotak 'EXPAND WIDGET TEMPLATES'



(2) Tekan keyboard, CTRL+F secara serentak..And then korang copy paste kod kat bawah ini  dan masukkan ke dalam kotak find tuh..

<data:post.body/>




(3) Copy code iklan Nuffnang jenis large rectangle (336x280)  di ruangan 'Add Ads' tuh..Copy code nya okay..




(4) Selepas dah abis copy kod iklan di step 3,,, paste kan kod iklan di kod "" ....Tujuan kod 'center' adalah supaya iklan yang korang letak  tletak di tengah and nampak kemas..Contohnya :-



<data:post.body/><center>CODE IKLAN NUFFNANG</center>



 


(5) Klik preview dulu sebelum save.. Kalau dah dapat buad jangan lupa comment and rajin2 kan diri anda untuk picit "LIKE" ..hahaaha.. Selamat mencuba!







Photobucket

You Might Also Like

10 marshmallow komen