Meletak border di sekeliling template

6:56 PG

Assalamualaikum..Dah lama rasanya d'ya tak buat tutorial..d'ya akan ajar tutorial yang setakat d'ya mampu ajar je..Kalau ade request sila request di formspring,shoutbox and tempat comment okay..d'ya akan try tolong buat tutor..Tanpa membuang masa d'ya nak ajar cara nak meletak border di sekeliling template..




(1)Klik pada Design>Edit HTML dan tekan f3 untuk search kod di bawah ini..Kalau lebih kurang pon takpe jugak..


body {font: $(body.font);color: $(body.text.color);background: $(body.background); }


(2)Dan korang tambahkan kod berikut menjadi seperti di bawah..


body {font: $(body.font);color: $(body.text.color);background: $(body.background);-webkit-border-radius: 10px;-moz-border-radius: 10px;border-radius: 10px; border: 15px solid #DF7401;}

(3)Untuk ubah saiz border tukarkan saiz pada teks yang bewarna BIRU..Bentuk border juga boleh korang adjust mengikut kesesuaian blog korang selain bentuk solid....Contoh:-


 ridge
 groove
 inset
 outset
 dashed
 dotted




p/s : tak paham tanye k..Selamat mencuba and picit like n komen please!! ;)






Photobucket

You Might Also Like

7 marshmallow komen