Tutorial Main Background

3:02 PG

Assalamualaikum semua dan salam 1Malaysia ;)

Semenjak dua menjak ni ramai pula yang request tutorial.Pening kepala D'ya Marshmello nak melayannya.So D'ya harap korang tak mengamuk tahap Hulk kalau D'ya sendiri tak berkesempatan nak buat tutorial.Yela, balik je sekolah memang penat so kadang-kadang je online dan lagipun D'ya sekarang busy membuat persiapan untuk PMR.Doakan D'ya ye kawan-kawan.Heheh, lebih-lebih lak aku ni.Okay tutorial seterusnya ialah tutorial main background.


Tutorial ni direquest oleh princess double F.Nampak tak dekat blog D'ya ada background bintik-bintik.Ha,itulah main background namanya.Jom kita mulakan bersama-sama.Jangan lupa baca Bismillah, hehehe

(1) Pergi ke dashboard >> design >> edit HTML
(2) Langkah yang kedua ialah sila search code di bawah (picit F3 okay)
#content-wrapper {
(3) Kalau code di atas tak jumpa boleh cari kata kunci seperti content-wrapper {, main-wrapper {, sidebar-wrapper {.Semua code ini terdapat di bahagian /* Content .Ini bagi yang tak jumpa code di atas sahaja, kalau dah jumpa proceed terus step yang ke-4 okay ;)


(4) Seterusnya copy paste code di bawah dan letakkan DI BAWAH code di atas, paham tak?
background-image: url(Url background anda);

(5) Gantikan URL background anda dengan background comel-comel di bawah ini.
http://2.bp.blogspot.com/-w55aEa7ZrtU/TaCfgxaYFgI/AAAAAAAABX0/x7CcO9PfDAM/s0/11111111111111111111111111111111111.png

http://4.bp.blogspot.com/-sYP7lmneP-s/TjqCU8RDggI/AAAAAAAAB6c/HZXED3RPaVA/s1600/Polkadotbackground.gif

Preview dan save template.Mudah kan? Background yang kedua tu background yang D'ya Marshmello gunakan sekarang.Suka tak? Sila like dan comment laju-laju.Selamat mencuba ;)

p/s: tutorial ni hanya sesuai untuk background blog yang bewarna PUTIH sahaja.Harap maklum.lolz ;)

Nak tengok lagi tutorial ? Jom tekan...

 Tutorial cute blockquote  
 Tutorial follow dan dashboard button berwarna 
 Tutorial letak SCM music player 


Photobucket 

You Might Also Like

21 marshmallow komen