Jom Bodek Hati Pensyarah

4:30 PG


Wah bila semua orang sibuk cerita pasal universiti dan kolej aku sudah mula membayangkan betapa bestnya dapat masuk universiti.Suasana pembelajaran pun berbeza selain kelompok persahabatan semakin berkembang.Waahh, ini membuat semangat aku nak belajar betul-betul la time sekolah ini.Sering kali kan kita sering mendengar cerita si polan tu nak bodek hati pensyarah.
" Ala, dia bodek sebab nak minta markah lebih la tu! "

Woops! Tunggu dulu jangan la mudah salah sangka ye.Apa semua ini? Mesti ramai kan di kalangan korang apabila tengok je seseorang itu rapat dengan pensyarahnya, mesti dicop sebagai pembodek.Betul tak? Eh, tapi semua itu adalah SALAH SAMA SEKALI.Kenapa D'ya Marshmello menafikan kenyataan ini sekeras-kerasnya ? Sebenarnya bila kita menjalinkan hubungan baik dengan lecturer kita,automatik memudahkan kita untuk menyelesaikan tugasan telah yang diberikan.


Tak percaya? Meh sini duduk dekat-dekat, yang dekat-dekat mari rapat.Meh sini D'ya Marshmello mahu story sket dan mahu kasi tips untuk memikat hati pensyarah.Woops! Diingatkan sekali lagi, ini bukan pembodek namanya okay. Jom ikut tips di bawah :)

 Tunjukkan minat korang sebagai pelajar.Apa yang perlu dibuat ye? Okay, macam ini.Apa kata korang lepas ni ubah tabiat.Caranya semudah ABC iaitu sebagai mahasiswa, mahasiswi, pelajar dan seangkatan dengannya, apa kata korang berikan perhatian kepada setiap kuliah yang disampaikan oleh pensyarah.Kalau boleh time kuliah, cepat-cepat cop barisan hadapan untuk mengelakkan mengantuk di tahap yang sangat kritikal.Ngehehehe dan secara tidak langsung lecturer komfom punya senang ingat dekat muka korang tu.Kalau boleh tunjukkan minat yang mendalam terhadap lecturer tu, bukan MAIN MATA okay.Opps :)

 Tips yang kedua pula ialah jangan malu bertanya soalan.Haiyaa, bak kata pepatah melayu jangan jadi bodoh sombong.Dah la bodoh lepas tu sombong ingin bertanya.Mesti korang tak mahu kan jadi cam gitu? Contohnya time tu pensyarah mengajar satu topik baru atau mungkin membosankan buat korang dan time tu la mood blur akan muncul.So, automatik apa yang disampaikan tidak masuk dalam otak.Kan? Apa kata lepas ni korang jangan segan silu jumpa lecturer.Dan yang paling penting TOLONG ABAIKAN EJEKAN ATAU UMPATAN rakan-rakan yang sibuk buat gosip tak tentu pasal.Just be yourself, kalau nak jadi pelajar cemerlang USAHA itu perlu right? Buang jauh-jauh rasa malu-malu tu.Tak elok untuk kesihatan, muahahah :)

 Tunjukkan result yang cemerlang.Study smart not study hard! Pepatah ini sampai sekarang aku still pegang.Untuk memikat hati pensyarah, perkara penting sekali ialah tunjukkan result korang yang gempak uh dan lakukan pada setiap semester supaya lecturer tahu yang korang betul-betul usaha keras untuk dapatkan result yang cemerlang.Of course la pensyarah tu bukan main kagum lagi dengan pencapaian anak buah dia.Dan paling BEST bila lecturer tu menawarkan kita menjadi tutor atau pensyarah.Wahh, syok :)

 Mesra dengan pensyarah.Woops, jangan pikir bukan-bukan okay.Ini bukan mesra sebarang mesra.Maksud D'ya dekat sini ialah apa kata korang amalkan tips yang d'ya nak kasi sikit ni.Apa kata setiap kali korang terserempak dengan pensyarah korang tu,apa salahnya kamu bertanyakan khabar ke? Tanya pasal pelajaran ke? Ajak candle light dinner ke? Woops2, ini dah lebih-lebih lagi.Jangan pakai ok tips yang nak ajak lecturer pegi candle light dinner, komfom je minta flying kick free je dari dia.Hehe, dan paling penting cuba kasi senyuman paling TERmanis buat pensyarah kamu.Wahhh, hati-hati okay jangan sampai terpikat sudah. :)

 Tips seterusnya ialah hulurkan bantuan kepada pensyarah kamu.Tujuan ini bukan untuk membodek okay tetapi memudahkan korang berinteraksi dengan lecturer korang.Contoh, korang boleh tolongkan lecturer mengangkat buku ke dan apa-apa jela.Dengan cara ini, senang je kan nak pikat hati pensyarah? Hehehe

 Akhir sekali ialah please jangan undang kemarahan pensyarah.Yang ini la bahayanya kalau dah pandai bermain api.Ewh, apa maksud aku ni?Okay, maksud D'ya ialh sering kali kita dengar ramai pelajar IPT sering kali datang lewat time kuliah, ponteng class dan paling teruk bila meminta kawan menandakan kehadiran si dia.Dan ada juga yang tak beri perhatian terhadap perkara yang diajarkan.Ini pasti mengundang kemarahan kan? Apa pun tak boleh? So, pikir-pikirkan lah apa yang perlu dibuat.Bak kata Nabil "LU PIKIR LA SENDRI" .


p/s : tips ni hanya untuk tujuan santai saje.Kalau nak gunakan tips ni boleh saje yang penting ikhlas dalam setiap perbuatan :)

Photobucket

You Might Also Like

0 marshmallow komen