Operasi Make-up Header Blog Besar-Besaran :)

3:19 PG

Assalamualaikum semua..


Apa khabar semua? Harap semua baik-baik sahaja.D'ya kini baru je selesai membuat pembedahan blog di mana D'ya Marshmello menukar header yang baru! Ya, serius ini kali pertama D'ya berpuas hati dengan hasil tangan D'ya sendiri. Selama ini jeles bila tengok header orang lain, rasa jemu asyik ngadap header lama je kan? Kadang-kadang bila kite create header sendiri, kepuasan tu pasti kita akan kecapi.Maybe sesetengah blogger lebih suka tempah header and edit blog daripada blogger lain, but kalau D'ya lebih suka edit sendiri even masih tak pandai nak edit sehebat Photoshop CS5.So, dengan rasminya D'ya ingin memperkenalkan header baru buat julung kalinya sempena follower D'ya yang mencecah 1000 lebih.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tarrraaaaaaa.... :)

sila zoom kalau rasa diri tu rabun ayam. kehkehkeh :P

Minta maaf sangat kalau header yang baru ini tak cantik dan menyakitkan mata you all.Sebenarnya D'ya suka edit yang simple-simple je, karang kalau banyak sangat bubuh gambar tak ke semak mata memandang (hiperbolanya ayat aku ni). D'ya edit semua ini guna software Photoscape dan Gimp2 je. Macam aku katakan tadi, D'ya tak adalah sehebat blogger lain yang edit guna Photoshop CS5.


Dalam proses edit header ini agak pening jugak la nak letak gambar apa, effect, nak guna font apa yang sesuai, trademark blog dan macam-macam la. Bukan senang tau nak edit header, rasa nak pecah woo pale hotak ni.Macam D'ya cakap tadi, selepas edit kiter mesti rasa puas dengan hasil tangan kita even header tak cantik mana pun, yang penting adalah KEPUASAN !

Resepi Header D'ya Marshmello

Waah, header blog pun ada resepi jugak ke? Memang hebat dan gempak. Okay, jom lihat proses D'ya mengedit header kali ini.




 Ucapan terima kasih kepada software PhotoScape dan Gimp2 kerana tanpa dikau siapalah daku.Chewaaaahh, kasi flying kiss dekat dua-dua software ini. Even tak hebat and complicated macam Photoshop CS5, kepada blogger yang baru berjinak-jinak nak edit gambar, rajin-rajinlah download dua software ini.Memang syiokkk habes! Tekan SINI (download Photoscape) dan tekan SINI (download Gimp2). So kalau you all nak tahu cara download dua-dua software ini, sila la search di Google atas alasan malas nak buat tutorial.Kehkehkeh :)


 Yang kedua,D'ya mengutuskan untuk menggunakan gambar ini sebagai header blog.Actually, tak tahu nak letak gambar apa? Gambar ini D'ya edit menggunakan Muzy.Com iaitu salah satu free editor photo online.Just click je ke website tersebut dan tak perlu susah-susah nak download.Gambar ini D'ya tekankan effect dan kasi ala-ala vintage la konon dan menggunakan frame rounded corner.

 Seterusnya, D'ya gunakan perkataan "My heart was taken by you and now it's pieces BECAUSE OF YOU...!!" sebagai trademark untuk header kali ini.Saje gunakan ayat jiwang dan heart broken la konon-kononnya.Cuba tengok dekat header D'ya ada kan?Hahaha, tapi bila baca quotes tu banyak kali, ada banyak maksud mendalam.Hurmm, mungkin.!

 And lastly D'ya gunakan image ni yang diciplak dari Google kalau tak silap D'ya.Entah la sebab D'ya pun dah lupa dekat mana D'ya ambil gambar bunga-bunga ini.Alih-alih tengok memang dah save and ada dekat album laptop.So, D'ya minta izin untuk gunakan gambar ini.Sweet kan?



 Untuk pemilihan font atau tulisan ini, D'ya lebih suka gunakan font dari website dafont.com.Memang rambang mata kalau tengok font-font kat sini, macam-macam ada.Klik website kalau nak download semua jenis font yang sedia ada.Bolehlah buat koleksi font dalam laptop kan kan?


Rasanya itu sahaja kot proses D'ya hasilkan header ini.Harap harap bermanfaat untuk you all.Kalau ada yang lagi hebat dalam bab edit-mengedit tu, silalah tunjuk ajar kerana saya budak baru belajar.Heheheh :)

p/s : happy blogging !


You Might Also Like

6 marshmallow komen