Tutorial Icon Sebelah Bloglist

4:47 PG

Tutorial time! Sebenarnya dah lama tak update tutorial.D'ya Marshmello minta maaf bebanyak kalau terlambat membuat tutor, bukan apa just busy sepanjang masa.Masa untuk mengadap lappy kesayangan pun terhad.Tutorial kali ini ialah tutorial icon sebelah bloglist.

belas ihsan encik Google :)
Lihat gambar di atas, nampak tak icon comel di sebelah bloglist tu? Yah,itulah namanya bloglist.Bagi sesiapa nak decorate dia punya blog, boleh try tutorial ini.Jom :)

 Sebelum membuat fungsi ini, you all pergi ke design >> layout >> open bloglist.Unclik icon seperti gambar di bawah dan save.


 Langkah yang kedua ialah pergi ke design >> edit HTML dan jangan lupa tick expand widget templates.

 Search code di bawah menggunakan ctrl+f.

]]></b:skin>
  Selepas jumpa code di atas, seterusnya ialah you all perlu copy code di bawah ini dan pastekan di ATAS code yang you all cari tadi.

sidebar ul li {background:url("URL GAMBAR ANDA") no-repeat 2px .25em;margin:0;padding:0 0 3px 16px;margin-bottom:2px;text-indent:7px;line-height:1.3em;}
 Gantikan perkataan URL GAMBAR ANDA dengan icon yang comel-comel.Ha, dekat sini D'ya nak bagi freebies icon-icon comel.Suka tak? Hehehe free khas untuk kamu.

http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic019demoji_17714269decoojp.gif
 
http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic012demoji_15496649decoojp.gif
 
http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic010demoji_13078652decoojp.gif
 
http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic012demoji_416972decoojp.gif
 
http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic011demoji_15889022decoojp.gif
 
http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic001demoji_13829990decoojp.gif
http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic018demoji_13633215decoojp.gif 

Comel kan? Kalau tak paham, boleh je tanya D'ya dekat ruangan comment box. D'ya akan sedia membantu you all.Semoga berjaya :)

p/s: psssttt! suka tutorial ini? apa lagi cepat-cepat picit button like :P 


credit: Bicara Farah


You Might Also Like

10 marshmallow komen