Adakah Handphone Anda Betul-Betul Original ?

7:26 PG


Siapa dekat sini tak pernah merasa pegang handphone memang pembohong la namanya kan? Sedangkan budak umur 7 tahun pun dah pandai pakai Blackberry apatah lagi kita ni kan.Kalau zaman dahulu handphone dicipta untuk memudahkan komunikasi, namun berbeza kan dengan zaman sekarang kerana handphone zaman sekarang dilengkapi dengan wi-fi, MP3 player, internet, radio dan sebagainya la.


Bukan tu je, aku rasa dengan kehadiran smartphone iaitu Blackberry juga dilengkapi dengan jaringan sosial seperti Facebook, Twitter n Yahoo Massenger.Untungkan zaman sekarang, kalau dulu nak cari handphone pun susah.So, anyway bersyukur la dengan apa yang ada.Tapi korang rasa adakah handphone yang korang pakai tu betul-betul original? Jom uji sama ada handphone korang original atau pun yang tiruan.Malam ni aku nak kongsikan sesuatu yang sangat interesting di mana macam mane kita ingin tahu kualiti handphone yang korang dok pegang sana sini.Rasanya semua jenis hp boleh guna fungsi ini.Let's check it out!



RAHSIA YG ANDA TAK TERFIKIR !

BERHATI-HATI SEMASA BELI HP... 

Untuk mengetahui status... keaslian buatan telefon bimbit anda
► sila taip *#06#
► akan keluar IMEI [International Mobile Equipment Identity]
► semak nombor IMEI telefon anda di kedudukan 7 dan 8
... Contoh : 358671017470473
... Kedudukan ke 7 dan 8 ialah 01


 02 atau 20 : dari China = KUALITI RENDAH
 08 atau 80: dari Germany = KUALITI SEDERHANA
 01 atau 10: dari Finland = TERBAIK
 00 atau 03 atau 04: dari kilang asal = SANGAT TERBAIK
 13 : dari Azerbaijan = SANGAT KURANG KUALITI & MERBAHAYA



Agak-agak korang punya handphone kategori yang mana ye? Tadi aku test aku punya handphone kategori code 00 - SANGAT TERBAIK .Uh, nasib baik selamat, ehehhe.korang ape lagi? Try la buat dengan hp sendiri. Sendiri mahu ingat la, so before korang membeli hanphone baru, apa kata korang praktikkan semua ini untuk mengelakkan korang terbeli handphone yang kurang berkualiti, opps! Jangan terlalu memegang peribahasa 'alah membeli, menang memakai' .Kerana terlalu taksub nak beli handphone mahal, last-last kena tipu kan susahh right?

p/s: sila like dan comment jika anda berjaya melakukannya, nak tengok gak respon korang! Entah-entah tak menjadi ker? Heheh, so mari kita ramai-ramai bereksperimen dengan handphone! heheh 


 pesanan khidmat masyarakat D'ya Marshmello 


You Might Also Like

9 marshmallow komen