Rabu, 19 Oktober 2011

Panduan Pemilihan Aliran Untuk Pelajar Lepasan PMR


Alhamdulillah exam PMR baru berlalu beberapa minggu yang lalu.Kini pelajar form 3 hanya menunggu keputusan PMR yang dijangka keluar 16 Disember 2011.D'ya pasti ramai yang excited nak tunggu keputusan right? Mudah-mudahan kita semua berjaya dalam hidup amiinn.Sekarang ini pun pelajar tingkatan 5 sedang sibuk membuat persiapan untuk SPM dan D'ya doakan abang-abang and kakak-kakak boleh jawab exam dalam dewan nanti and dapat straight A dalam SPM.


Sebenarnya D'ya pening nak ambil aliran apa untuk tahun depan? Bila berbincang dengan mama, mama cakap amik la aliran yang D'ya betul-betul boleh bawak and D'ya minat.Erm, sebenarnya cita-cita D'ya banyak, kejap nak jadi enggineer, kejap nak jadi akauntan, kejap nak jadi pensyarah pastu nak jadi fashion designer pulak. See that, banyak kan cita-cita i? Hahaha, sekarang D'ya nak bagi tips pemilihan aliran yang sesuai untuk pelajar lepasan PMR.


http://2.bp.blogspot.com/_ha8ZuEemm9s/TQ3feUHN_nI/AAAAAAAAANo/JB0Jeg2l_vI/s1600/confuse6.gif

Kepada sesiapa yang mendapat keputusan cemerlang, you all boleh sambung study di MRSM, SBP (sekolah berasrama penuh) dan sekolah teknik.Bagi yang tidak mencapai keputusan yang cemerlang, you all jangan la bersedih.Masih ada peluang untuk menebus kesilapan.You all kena ingat PMR hanyalah satu penilaian.Yang penting go on dan terus maju ke hadapan untuk SPM.


Setiap kali result PMR keluar, mesti ramai yang keliru dan tak tahu nak sambung study dekat mana right seperti mana yang berlaku pada daku.Chewaaah, ada yang nak masuk SBP, ada juga yang memilih MRSM dan ada juga yang berminat dengan sekolah harian.Sebenarnya mana-mana sekolah pun kita pergi sama je. Masuk sekolah pandai pun belum menjamin keputusan kita cemerlang sebab kalau diri sendiri dah malas, sama je dan takde bezanya.Berdasarkan keputusan PMR itulah yang menentukan hala tuju aliran yang bakal kita ambil.Okay, di sini D'ya Marshmello akan sertakan aliran-aliran yang bakal diambil mengikut sekolah tertentu.



 Bahasa Melayu
 Bahasa Inggeris / GCE O Level English
 Pendidikan Islam (untuk pelajar yang beragama Islam)
 Sejarah
 Matematik
 Science - untuk aliran sastera, perdagangan dan kesenian sahaja

Setiap sekolah akan ada beberapa aliran yang D'ya kenalpasti iaitu aliran Sains Tulen, Sains Tulen Agama, Lukisan Kejuruteraan, Aliran Sains Kemanusiaan, Aliran Iktisas, Prinsip Akaun, Aliran Kesusasteraan dan Kesenian.Semua aliran ini bergantung pada setiap sekolah.


 Matematik Tambahan / Add Mathematics
 Physics / Fizik
 Chemistry / Kimia
 Biology / Biologi
 English for Science and Technology


 Matematik Tambahan / Add Mathematics
 Physics / Fizik
 Chemistry / Kimia 
 Biology / Biologi
 English for Science and Technology
 Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah
 Pendidikan Syariah Islamiah
 Tasawwur Islam
 Bahasa Arab Tinggi


 Matematik Tambahan / Add Mathematics
 Science
 Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah
 Pendidikan Syariah Islamiah
 Tasawwur Islam
 Prinsip Perakaunan
 Ekonomi Asas
 Perdagangan
 Bahasa Arab Tinggi


 Matematik Tambahan / Additional Mathematics
 Sains Tambahan / Additional Science
 Prinsip Perakaunan
 Ekonomi Asas
 Perdagangan

D'ya bagi sedikit je aliran yang akan menentukan masa depan kita, sebab malas la nak taip panjang-panjang.Ke arah mana hala tuju mereka selepas ini? Ketika inilah kebijaksanaan memilih penting kerana jika tersilap, ia akan memberi kesan di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), malah peluang ke menara gading.Jika minat untuk belajar masih membara, teruskan perjuangan ke tingkatan empat atau sekolah asrama penuh.Namun, jika semangat belajar tinggal nyawa-nyawa ikan, lebih baik memilih bidang lain yang ada kaitan dengan kemahiran atau teknikal

Sekarang D'ya nak bagi tips untuk pelajar lepasan PMR yang confuse termasuk aku ekekekeke, ( tak terkecuali sekali, eheheh ).


 Kenali cita-cita sendiri

Kalau tiada cita-cita, macam mana mau tentukan sekolah mana yang sesuai kan? Kalau sudah tau bila besar nanti mau jadi apa, semuanya jadi senang. Contohnya, kalau ada yang mau jadi doktor besar nanti, pilihlah sekolah yang ada aliran sains. MRSM atau SBP sangat sesuai kalau ada adik-adik yang bercadang memilih kerjaya berdasarkan subjek sains. Kalau berminat jadi cikgu pulak, masuk aliran sastera pun cukup. Jangan pulak mau jadi cikgu BM lepas tu masuk aliran sains. Kan membazir di situ. Macam abang ni, nama saja belajar biologi dengan fizik masa upper form dulu, last-last bakal jadi cikgu BI jugak.

 Pilih aliran yang bersesuaian

Ini berkait rapat dengan cita-cita sendiri. Kalau mau jadi doktor, aliran yang sesuai adalah sains. Kalau mau jadi akauntan, masuk aliran perdagangan pun okey. Berminat jadi jurutera, aliran teknikal sangat bagus. Teringin menjadi cikgu, aliran sastera pun cukup. Tapi kali ni cita-cita tu kena hurai dengan lebih lanjut lagi. Contohnya, kalau mau jadi cikgu, tanya diri sendiri minat jadi cikgu apa. Kalau minat jadi cikgu subjek sekolah rendah, sastera is enough. Tapi kalau berminat mau jadi cikgu sejarah atau matematik tambahan, aliran sains yang paling sesuai. Buat dengan teliti, barulah namanya pilihan sejati.

 Lihat kemampuan diri

Kalau ada yang berminat mau jadi doktor atau jurutera, bagus. Teruskan niat itu. Lagi pun Malaysia memang kekurangan pekerja-pekerja dalam bidang kritikal tersebut. Tapi, kalau keputusan PMR agak kurang meyakinkan, janganlah sampai letak harapan tinggi untuk masuk MRSM atau SBP. Sebab konfem akan ditolak punya. Yang straight A pun masih ramai yang tidak dapat sambung study di sana, apatah lagi yang bukan straight A. Jadi pilihan yang ada, masuk saja mana-mana sekolah harian yang ada kelas aliran sains. Dan sepanjang form 4 hingga form 5 tu, buktikan yang sekolah harian jugak boleh menyaingi sekolah elit. It's all from yourself.


Hidup ni kena ada perancangan. Bak kata melentur buluh biarlah dari rebungnya. Melentur buluh yang dewasa pun boleh saja, tapi lagi susah. So buat adik-adik lepasan PMR semua, jangan dulu gembira atau sedih dengan keputusan yang diperolehi sekarang. Hidup korang belum sampai separuh jalan pun. Sapa tau hari ni cemerlang, esok lusa pulak kurang cemerlang. Begitu jugak sebaliknya. Apa yang penting adalah usaha.

credit : Burung Man

p/s: D'ya ucapkan selamat maju jaya untuk memilih aliran tahun depan, takmo pening-pening pale dah okay? Any question, boleh jer tanya dekat comment box bawah sekali.Jangan malu jangan segan okay and kalau suka entri ni jom like laju-laju.Heheheh :) Byee ~

69 komen bernas:

Siti Suhaila berkata...

bagus2.. leh bagi tips adik akak hehehe :D

Nurhafizah Mohd Noor berkata...

msuk tingktn 4 pon msih pning dgn sbject yg sy ambil . tmbhh2 add math T^T

Tanpa Nama berkata...

adik nk tips boleh x?

bigBANGbaby berkata...

helped me alot.. thanks kak! nk amek aliran sains tulen lah... alhamdulillah...before this tak pasti... fuh~ lege...tpi, depends on result jugakkan?

A New Blogger berkata...

klau nak ambil prinsip akaun kena ambil aliran perdagangan ke?

Tips Peperiksaan berkata...

entri yang sangat bagus sekali. Tahniah! Semoga terus sukses dalam apa jua peperiksaa.

IamQila berkata...

@Tips Peperiksaan assalamualaikum d'ya. sy skang form 3 , sy still confius nak ambil course ape tahun depan. sebb sy dh rncg nak msuk teknik.

Tanpa Nama berkata...

klw nk jd pilot ,, amek ap??

Izzat Zuhari berkata...

@Izzat Zuhari

kalau nak jadi pilot kena lulus fizik, mate, english.

senang cakap aliran sains lah...

bytechew.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

nk tnya ckit ni.lau amik sains tulen,leh jdi akauntan x?

Tanpa Nama berkata...

Salam akak.. kalau lah result kita tak bagus. tapi cita-cita nak jadi doctor , and nak ambik aliran sains boleh tak? terasa sangat kurang keyakinan. :'(

عينول المرضية berkata...

Kalau TESL macam mana? Ataupun pensyarah bahasa? Nak ambil aliran apa?

عينول المرضية berkata...

Kalau TESL macam mana? Ataupun pensyarah bahasa? Nak ambil aliran apa?

عينول المرضية berkata...

Pure science

عينول المرضية berkata...

Macam mana kalau TESL? Atau pensyarah bahasa? Nak ambil aliran apa?

Tanpa Nama berkata...

Askum...kalo nak jadi ahli geo.ogui ambi aliran apa ye?kalau result pmr 6A 1B(math) 1C(english) boleh tak nak ambil kelas aliran sains di seolah haraian?harap ada maklum balas sekian terina kasih... :-)

Amirah Zamri berkata...

@Tanpa Nama
Amirah

ambil aliran sains

Tanpa Nama berkata...

As'salamualaikum . .herm result saya tak lah seberapa . .1A-khb
3B-bi,bm,maths
3C-sains,geo,p.islam
1D-sejarah . .ermm . .saya rasa nak masuk klas sains tulen . .sbb cita-cita saya nak jadi doktor . .tapi takut juga . .so rasa mcam nak masuk perdagangan . .bingung pulak . .boleh bagi cadangan @ tips ??

D'ya Marshmello berkata...

@Siti Suhaila

hehe insyaAllah kak. Anytime boleh ajak adik akak melawat blog ni :)

D'ya Marshmello berkata...

@Nurhafizah Mohd Noor

insyaAllah you can do it. Buat keputusan dgn tenang ya ! :*

D'ya Marshmello berkata...

@Tanpa Nama

ya sy? nak tips apa?

D'ya Marshmello berkata...

@bigBANGbaby

tak semestinya. Kene ikut minat jugak. Kalau tak minat tak boleh jugak kan?

D'ya Marshmello berkata...

@A New Blogger

Selalunya kalau amik pdagangan mmg tmasuk subject account and ekonomi asas.

D'ya Marshmello berkata...

@Tips Peperiksaan

InsyaAllah thanks ya :)

D'ya Marshmello berkata...

@IamQila

iyye? Pilih aliran mengikut minat. Seeloknya berbincang la dgn parents ya :)

D'ya Marshmello berkata...

@Tanpa Nama

amik mana2 aliran yg anda minat and after spm boleh go on jadi pilot :)

D'ya Marshmello berkata...

@Tanpa Nama

amik aliran yg ade related dgn account or perdagangan :)

D'ya Marshmello berkata...

@Tanpa Nama

InsyaAllah. Kalau minat go on. Percaya pada diri an at least lepas ni usaha lebih sikit ya :)

D'ya Marshmello berkata...

@عينول المرضية

aliran sastera pun okay jugak :)

D'ya Marshmello berkata...

@Tanpa Nama

Yakin pada diri sendiri. Kalau minat go on ya. Mintak pendapat parents. InsyaAllah sukses :)

D'ya Marshmello berkata...

@Tanpa Nama

Sains tulen ni tough dik. Lebih baik pikir sbelum amik apa2 keputusan. Sbb die ade killer subject mcm addmaths ,physic. Kalau minat go on n blaja sungguh2 ya !

Tanpa Nama berkata...

apakah syarat minima to follow science stream? :)tq......

Tanpa Nama berkata...

@D'ya Marshmello
kalau aliran sains sukan,hala tuju die ke arah mana ek?

Syaza berkata...

akak, thanks sebab bantu :) nak jadi cikgu sejarah, tiba tiba akak ada sebut pulak pasal tu .. haha. thank you :D

Tanpa Nama berkata...

@Tanpa Namakalau sains sukan boleh jadi cikgu pj.tu je yg saya tau....:)

fanina ishak berkata...

saya cofius nk ambil lk or bio

elya81 berkata...

Saya rasa saya lebih kearah math. Tp cita-cita saya nak jadi dentist. Lgpun jika ambik biology boleh tau tentang diri. Jd ape yg perlu saya pilih? Sekolah saya hanya membenarkan murid mengambil 1 sahaja subjek, samada Biology atau Account.

aisyahtul awatif berkata...

salam akak..saya sbnrnya ragu2 nak pilih aliran apa..sbb saya nak jadi pensyarah..saya sek arab..jadi ada aliran terus utk ke stam..bukn stpm..sek saya aliran akaun..tapi klu nak jadi pensyarah perlu ke ambil aliran perakaunan?atau ke sains lebih baik?

Tanpa Nama berkata...

salam akak..saya nak tanya..saya bercita2 utk jadi seorg pensyarah..sek saya aliran perakaunan..kalau jadi pensyarah perlu aliran apa? perakaunan tu penting ke utk jadi pensyarah atau ambil aliran sains je?

Miyaa berkata...

kak, kalau nak jadi business women amek aliran perdagangan ea? so totaly subjectnya berapa? 9? 10? answer me please!! (PMR CANDIDATES HERE)

Amelia Natasha berkata...

@Amelia NatashaKalau perempuan boleh jadi pilot ke ? I wan to be a Pilot !!

Amelia Natasha berkata...

@Amelia NatashaKalau perempuan nak jadi Pilot Boleh ke ??

Syaza Aina berkata...

@D'ya Marshmello klau nk jadi arkitek?

Tanpa Nama berkata...

Perdagangan ada sains tambhan ? Brapa A utk pdgangan?

budaqnakal jahat berkata...

Slm akak.Nak tanye pendapat akak boleh tak?Cita-cita saya nie nak jadi fashion designer tapi saya plan nk ambil aliran sains tulen sbb saya rasa saya ada potensi untuk score sains dan saya minat sains tapi kan akak cita-cita saya lain,saya nak jadi fashion designer.Then,saya dengar kalau nak jadi fashion designer..kena ada bakat melukis and menjahit.Saya ada boleh menjahit but melukis tu boleh lah sikit-sikit..pada pendapat akak kan??Akak rasa saya kena ambik aliran apa eak??

Tanpa Nama berkata...

k'lau nak jadi Arkitek saya ni perlu kena ambil aliran apa semasa form 4,and tolong jawab soalan saya ni dngn cepat, OK!.

D'ya Marshmello berkata...

@Tanpa Nama

syarat minima at least 6A ke atas

D'ya Marshmello berkata...

@Tanpa Nama

sains sukan ni banyak bidang dia, berkaitan dengan sains n sains ni luas. anything boleh pergi

D'ya Marshmello berkata...

@Syaza

wow okay tu jadi cikgu sejarah pun best what? hihi

D'ya Marshmello berkata...

@fanina ishak

depends on minat masing-masing, insyaAllah

D'ya Marshmello berkata...

@elya81

mintak pendapat ibu bapa, kaunselor. bagi akak la better go benda yang kita minat. Tapi kena ingat jugak, minat boleh dipupuk? slow-slow okay?

D'ya Marshmello berkata...

@aisyahtul awatif

pensyarah bidang apa? Its okay kalau amik sains mana-mana bidang pun boleh pergi

D'ya Marshmello berkata...

@Tanpa Nama

depends on pensyarah dlm bidang apa?

D'ya Marshmello berkata...

@Miyaa

businnes? yup perdagangan is best for you. Tak sure la berapa subject, depends on sekolah masing2

D'ya Marshmello berkata...

@Amelia Natasha

boleh! takde apa yng mustahil

D'ya Marshmello berkata...

@Syaza Aina

pergi ke arah sains teknikal, amik LK n subject teknikal

D'ya Marshmello berkata...

@Tanpa Nama

tak paham? not surelah

D'ya Marshmello berkata...

@budaqnakal jahat

Kita samalah! sep! Hahaha erm takpe go on je dgn aliran sains sebab after spm boleh sambung belajar jadi doct ke? yang menjahit tu buatlah as kerja sampingan? am i right?

D'ya Marshmello berkata...

@Tanpa Nama

amik aliran sains teknikal, sekolah teknk is the best place

Tanpa Nama berkata...

As'salamualaikumklu..syew nk mintak pndapat dri akak..syew x tahu nk pilih aliran apew
syew dpt result 3a3b2c jew nk ambil aliran apew yew..cita2 nk jadi doktor
tpy yg
A= bm,pai,khb(SPN)
B= sj,geo,mth
c= bi,sains
apew pndapat akak yew

husna waney berkata...

assalamualaiku..nk mintak pndpt akak..syew x tahu nk pilih alirn apew..result pmr SYEW 3A3B2C jew.nk mintak alirn apew yew???.ermm cita2 nk jdi doktor..
A=bm,pai,khb(spn)
B= sj,geo,mt
C=bi,sains
mintak pndapat dri akak

D'ya Marshmello berkata...

@husna waney

sesetengah sekolah ada yang dah tentukan aliran, sesetengah kena buat pilihan sendiri. Pilih aliran yang adik minat n rasa boleh bawak ok?

Tanpa Nama berkata...

@Tanpa Nama sains tulen la kalau boleh, nnt habis school terus masuk flying school. daddy saya ckp begitu :).

Tanpa Nama berkata...

@Amelia Natasha Boleh.

Tanpa Nama berkata...

Kalau nak jdi lawyer(real estate lawyer)macam mana kak ? nak ambil apa ? 2A 2B 4C
A= english and melayu
B= sains and sejarah
C= maths, khb(perdagangan),geo , PAI

Tanpa Nama berkata...

@Siti Suhaila kalau nak jadi pramugari kena amik aliran apa? pening la.

Tanpa Nama berkata...

Salam akak, kalau dh over giler minat bidang IT, xper ke amik aliran Lukisan Kejuruteraan?? X menjejaskn cita2 kite??

Tanpa Nama berkata...

Keputusan pmr saya x brapa bagus...6B (bm,bi,sc,sej,agama &kh) 1B (geo) &1D utk (math ) saya x tahu aliran apa yg nak pilih aliran. Kalau yg ada add math...ok tak? Dan bersama perdagangan dan prinsip akaun. Tq

Tanpa Nama berkata...

Kalau brade dlm aliran SPT..boleh jdi pilot tak

 

Designed by D'ya Marshmello

Lesen Creative Commons
karya ini dilesen dibawah satu Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.