Kenapa Perlu Salahkan Takdir?

9:09 PG

184828_1428205365041_1830041269_794849_6690473_n_large


Assalamualaikum w.b.t

Maaf sebab aku sudah lama menghilang.Yeaah seperti yang korang tahu bila dah dapat tawaran duduk asrama, memang aku takde masa la nak update bagai-bagai.Kekadang aku rasa nak kuar je asrama, why? I dont know why, maybe aku ambil masa yang lama untuk sesuaikan diri.Dan cepat-cepat aku tersedar, mungkin ini yang terbaik buat aku.Tuhan dah rancang awal-awal apa yang terbaik buat hambaNya right?


Lama giler tak membebel dekat sini.Yeahh seperti yang aku bincangkan hari ni, kita tak perlu nak salahkan takdir.Why? Sebab hanya Allah je yang tahu apa yang terbaik buat kita, ada hikmah disebaliknya.Macam rezeki jugak.Rezeki Allah ada di mana-mana saje.Asalkan kita rajin berusaha so that pasti kita akan mendapat ganjarannya.InsyaAllah T__________T


advice, better, bitter, life, past


So kita tak perlu berasa takut if kita kehilangan apa yang kita peroleh sekarang.Why D'ya cakap macam tu? Sebab kadangkala kita hilang sedikit sebab Allah mahu memberi kita yang lebih besar sekiranya kita redha.Right? Ingat lagi scene filem Ombak Rindu di mana ada scene yang aku suka sangat bila part Mila cakap pada Izzah macam ni "Redha Itu Ikhlas, Pasrah Itu Menyerah".So sweet kan? So jangan give up dan terus berusaha mencari rezeki di bumi Allah ni selagi kita hidup dan selagi pencarian tu halal ;)


Sebagai contoh, dya pernah dengar satu story ni but dah lupa dari mana sumbernya.Ada seorang hamba ni, dia hampir berputus asa bila tapak restoran tempat dia berniaga telah dijual oleh pemilik restoran kepada pihak yang lain.Then dia merasakan punca pendapatannya sudah tertutup lagi-lagi dia ibu tunggal.Kesian dia, but kesedaran cepat timbul di hati ibu tunggal ni.Lepas tu dia terus hidup and berusaha keras.


Kenapa perlu salahkan takdir sedangkan Allah sentiasa membuka pintu rezekinya pada orang yang rajin berusaha dan kuat berdoa.Seriusly, akhirnya rezeki dia makin bertambah-tambah.Tanpa diduga, dia mula mendapat tempahan yang lebih besar biarpun hanya dilakukan di rumah.You see that, janji Allah sentiasa benar.So jangan give-up dan kekadang aku sebagai manusia biasa selalu tersilap dan anggap yang bukan-bukan.Kita tidak perlu salahkan takdir sebab Allah je yang tahu apa yang terbaik buat kita.


Begitulah rezeki Allah.Yang penting jangan mudah berputus asa.Selagi kita mahu berusaha untuk mendapatkannya, selagi itu ia tersedia untuk kita.But satu benda yang korang kena ingat, kalau Allah dah beri kita rezeki yang lebih, jangan pula kita lupa diri pulak.Bersedekah & memberilah, kerana semakin banyak kita bersedekah dan memberi, insyaAllah tuhan akan melipatgandakannya.grrr, terasa macam nak kasi takzirah pulak.Hahaha setakat ni jela saya membebel , Bye!

p/s : nasihat untuk semua dan saya sendiri.Wallahualam T_____T


Photobucket

You Might Also Like

4 marshmallow komen