Mulakan Bisnes Online & Butik

2:30 PG


Shawlbyvsnow : Malaysia's Online Exclusive Scarf Store

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Zaman semakin mencabar ni ramai yg menggunakan peluang utk menjana pendapatan sendiri. Cntohnya mcm perniagaan online, butik, kedai runcit, bazaar dan sebagainya. Tak kira la sama ada perniagaan tu kecil-kecilan or besar-besaran. Janji duit masuk. Hoho Nak berniaga? Tak tahu bagaimana nak memulakan perniagaan? Hari ni Dya nak bagi tips nak mulakan bisnes perniagaan ni. Let's go !


http://dl9.glitter-graphics.net/pub/718/718449s271pnji46.gif Online (Atas Talian)

 Boleh bekerja dari rumah. Yang penting ada internet, you all boleh memantau perniagaan haya di rumah tnpa perlu berjumpa dgn pelanggan dan segala urusan boleh dilakukan melalui emel.
 Tidak perlu menyewa ruang pejabat
 Bermula dgn modal yang rendah
 Boleh dikendalikan secara fleksibel (sepenuh masa atau separuh masa)
 Menggunakan alam maya utk berkomunikasi dgn pelanggan


http://dl9.glitter-graphics.net/pub/718/718449s271pnji46.gif Butik

 Memerlukan modal yang besar
 Perlu hias kedai or decorate yang cantik untuk tarik pengunjung
 Mengupah pekerja
 Customer boleh mencuba pakaian sebelum membeli
 Ada tempat untuk penyimpanan stok


http://dl9.glitter-graphics.net/pub/718/718449s271pnji46.gif Bazar

 Tidak memerlukan modal yg besar
 Boleh dikendalikan secar perseorangan
 Kos sewa tapak murah
 Menjual barang dgn harga yg berpatutan
 Masa fleksibel. Boleh dilakukan pd waktu malam (pasar malam)


http://dl9.glitter-graphics.net/pub/718/718449s271pnji46.gif Kiosk

 Terdapat di pasar raya atau kompleks membeli belah
 Kos yg tidak besar
 Sewa kedai lebih murah berbanding butik
 Barang jualan agak terhad kerana saiz kiosk tidak besar
 Biasanya diletakkan di tengah2 laluan kompleks membeli belah


http://dl9.glitter-graphics.net/pub/718/718449s271pnji46.gif Bilik ke bilik

 Biasanya dilakukan oleh pelajar-pelajar di asrama
 Umumnya produk yg dijual adalah makanan, pakaian serta tudung
 Menjimatkan kos, masa dan tenaga
 Mengedar produk dari bilik ke bilik asrama


Nak mulakan perniagaan? Tak salah kan dan dalam masa yg sama dapat menjana pendapatan. Tak kira la melibatkan keuntungan kecil atau besar, yg penting kesungguhan kita n cara kita mengendalikan sesuatu perniagaan tu. Harap tips ini membantu. Goodluck!




You Might Also Like

1 marshmallow komen